Leipomo

Leivon tarina alkaa

K. Leivon kahvileipien salaisuus saapui leipurimestari Lindströmin ja hänen pullapeltiensä mukana Pietarin ja Helsingin kautta Pohjanmaalle talvella 1894. Tultuaan takaisin Suomeen vaihtoi Lindström sukunimekseen Leivo, ja perusti Alajärvelle oman leipomon. Leivon tarina on saanut alkunsa.

Emil Lindström ja Onni Niemi
Emil Lindström ja Onni Niemi

Räyrinki saa leipomon ja kahvilan

Leipomon toiminta loppui vuonna 1922, kun Emilin perilliset eivät jatkaneet toimintaa. Sukupolvenvaihdos jäi onnistumatta. Vuotta myöhemmin Emil Leivon poika Paavo perusti naapurikuntaan Kauhavalle leipomon. Nykyisten omistajien isoisän ensimmäinen yritys päättyi vuonna 1933 pula-aikaan. Paavo Leivo perheineen päätyi 1936 Räyrinkiin, josta puuttui leipomo ja kahvila – näin Paavo aloitti oman toimintansa. Kalevi Paavonpoika Leivo jatkoi yritystä vaimonsa Leenan kanssa, ja eläkepäiville siirryttyään he saivat poikansa Jukan ja Pertin jatkajiksi. Näin leipoo neljäs polvi Emil Lindströmistä, kolmas polvi Räyringissä.

Ilman tragedioita ei ole selvitty

Räyringissä liiketoiminta alkoi vakiintumaan. Paavo kauppasi lähipitäjiin korppuja, rinkeleitä ja piparkakkuja, ja vaimo Esteri hoiti leipomon kahvilaa. Perheessä oli myös kaksi poikaa, Kalevi ja Kalle. Toiminta laajeni, ja 1956 valmistui uusi betoninen leipomorakennus. Traaginen koettelemus kuitenkin seurasi toistaan. Paavo menehtyi vuonna 1969, ja samana vuonna myös pojista vanhempi Kalle menehtyi työonnettomuudessa. Esteri jatkoi leipomon pitämistä itsekseen.

Leivon leipomo
Leivon Reseptivihko vuosisadan vaihteesta
Reseptivihko vuosisadan vaihteesta

Leipomon toiminta laajenee ja automatisoituu

Vuonna 1972 pojista nuorempi, Kalevi, lopetti toisen työnsä keskittyen leipomoon vaimonsa Leenan kanssa. Heidän poikansa Pertti ja Jukka varttuivat leipomon miljöössä samalla oppien käytännön taitoja isältään ja äidiltään. Veljekset ottivat täyden vastuun leipomosta 1995. Pikkuhiljaa tuotteet saavuttivat koko Suomen ja leipomon automatisointi alkoi. Vuonna 2007 valmistui uusi leipomo. Tuotantomäärät kasvoivat tasaisesti ja laajennukset seurasivat toisiaan.

Kahden veljeksen johtama perheyritys

K. Leivon Leipomo on tänä päivänä kahden veljeksen johtama perheyritys. Pertti ja Jukka Leivo osallistuvat edelleen vahvasti päivittäiseen leipomiseen. Yritys työllistää +30 henkilöä. Leipomo on investoinut voimakkaasti uusimpaan teknologiaan ja tehokkuuteen. Tuotanto halutaan pitää kotimaisena, ja työntekijöitä on pystytty jatkuvasti lisäämään.

Korppujen valmistusta 60-luvulla
Korppujen valmistusta ennen vanhaan